Košarica

Vaša košarica je prazna.

Vaša košarica je prazna

Izračun

potrošnje

Prosječni građanin potroši dnevno oko 200-300 litara pitke vode. U nekim razvijenim zemljama, gdje je industrija veoma razvijena i po naseljima, potrošnja vode prelazi preko 500 litara po stanovniku na dan, dok u nekim zemljama u razvoju jedna osoba, u prosjeku, potroši 10 litara vode na dan. Potrošnja vode u WC-u dnevno u prosječnom kućanstvu iznosi oko 24 litre. Ne razmišljamo o tome, no ova se količina vode odnekud mora pribaviti – uglavnom je to javni vodovod. Ali tko sakuplja kišnicu i koristi je za potrebe u vlastitom domu zasigurno će puno uštedjeti i pomoći u zaštiti okoliša.

Najviše vode u kućanstvu potroši se na održavanje higijene tijela i na ispiranje WC-a. Neispravne slavine nepotrebno rasipaju vodu i troše novac: samo jedna kap vode u sekundi iz neispravne slavine godišnje naraste na slap od 6.200 litara. Ako voda iz vodokotlića curi u tankom mlazu, u sat vremena iscure i do 4 l, a u jednom danu 88 litara. Za održanje higijene WC-a trošimo gotovo jednu trećinu ukupne dnevne potrošnje vode. Moderni vodokotlići napravljeni su tako da se isti učinak može postići i s dvostruko manjom količinom vode. 

Prema procjenama u Hrvatskoj je instalirano između milijun i milijun i pol vodokotlića koji za ispiranje dnevno ispuste od 300.000 do 500.000 m3 vode. Kada bismo svakom kotliću smanjili samo jednu litru zapremnine, uštedjeli bismo vode koliko popijemo u tom istom danu. A supstitucijom svih vodokotlića na sustave niskog protoka, procijenjene godišnje uštede bi iznosile oko 2×108 m3 što je veći volumen od volumena najvećeg hrvatskog jezera – Vranskog jezera.

IZVOR: 24 sata

 

Savjeti

Zamijenite postojeća sita na slavinama sa štednim perlatorima i...
Prosječni građanin potroši dnevno oko 200-300 litara pitke vode. U...
Predstavljamo Vam šest jednostavnih mjera štednje koje su...