Košarica

Vaša košarica je prazna.

Vaša košarica je prazna

Izračun

potrošnje

Predstavljamo Vam šest jednostavnih mjera štednje koje su učinkovite, a ne tjeraju na odricanje.

  • Ugradite niskoprotočni tuš. Studije pokazuju da se 75 posto vode troši u kupaonici pa su najveće uštede izvedive u toj prostoriji. Niskoprotočna glava tuša smanjuje potrošnju vode pri tuširanju za 50 do 65 posto. Ovu je napravu lako postaviti, a kvalitetniji modeli imaju opcije za pojačavanje i smanjivanje mlaza, kao i dugme za zaustavljanje protoka. Ne zaboravi da i slavine možeš opremiti sa sličnim niskoprotočnim glavama.
  • Zatvorite slavinu dok perete zube. Ne dopustite da voda istječe nepotrebno. Dok četkate zube ili šamponirate kosu, voda curi nesvrhovito prosječnim ritmom od jedne litre po minuti. Četveročlana obitelj na ovaj način može uštedjeti desetke litara dnevno - ovisno o tome koliko puta peru zube i koliko dugo utrljavaju šampon u kosu.
  • Čekajte da se nakupi posuđa. Na kuhinju otpada samo osam posto utroška vode, ali i tu postoje mogućnosti prilagodbe. Uštedite vodu preskakanjem pretpranja posuđa prije pranja u stroju i pranjem posuđa samo kad je stroj pun.
  • Spriječite kapanje iz slavine. Nemojte zanemariti kapanje iz slavine ili iz kotlića za vodu. Jedna neispravna slavina propušta litru i pol vode dnevno, pokazalo je nedavno američko istraživanje. Odvažite se sami na popravak i zavrnite labave brtve uz pomoć francuskog ključa ili pozovite stručnog vodoinstalatera. Svaka je kap važna.
  • Zalijevajte vrt ujutro. Jutro je najbolje vrijeme za zalijevanje vrta i cvijeća na balkonu, jer je to povoljno za biljke i troši manje vode. Jutarnji je zrak svježiji pa manje vode isparava nego ako zalijevate oko podneva. S druge strane, večernje zalijevanje izbjegavajte, jer pospješuje gljivična i bakterijska oboljenja bilja.
  • Perite auto kod stručnjaka. Možda će Vam zvučati čudno, ali specijalizirane praonice automobila racionalnije iskorištavaju vodu. Jedno pranje kod profesionalca zahtijeva 20 do 22 litre vode, a pranje pred kućom troši između 35 i 65 litara. U praonicama, radnici moraju odliti potrošenu vodu u kanalizaciju, dok amaterski perači puštaju da voda oteče u tlo ili da ispari.

 

IZVOR: ZDRAVAKRAVA.HR

Savjeti

Zamijenite postojeća sita na slavinama sa štednim perlatorima i...
Prosječni građanin potroši dnevno oko 200-300 litara pitke vode. U...
Predstavljamo Vam šest jednostavnih mjera štednje koje su...